motorlaarzen

Inhoudsopgave

Waarom Motorlaarzen de basis van een motorpak zijn?

Ga je rijden met de motor, dan is je motorpak een item wat verder gaat dan een fashion statement. Een motorpak heeft nogal wat functies om je lichaam te beschermen. Je bent op de motor een kwetsbare verkeersdeelnemer, dus een motorpak moet bestand zijn om jou tegen de gevolgen van ongelukken te beschermen. Naast het pak zelf is daar het lichaamsdeel wat het dichtste bij de weg zit tijdens een motorrit; je voeten. Die moeten goed beschermd zijn, aangezien er nogal wat kracht op je enkels komt te staan tijdens het rijden en wanneer je op- en afstapt. Er zijn al meerdere ongelukken gebeurd doordat een motorrijder er niet aan had gedacht zijn enkels te beschermen. Je wil je voeten en enkels niet overbelasten, en daarom is het verstandig om te kijken naar de basis van een motorpak; de motorlaarzen. We keken met jou mee wat van belang is bij de aanschaf van een paar motorlaarzen.

Goed om je te bedenken van tevoren

Ga je motorlaarzen kopen, dan is het een goed idee om je van tevoren een aantal zaken af te vragen. Het gaat dan om praktische zaken die te maken hebben met de weersomstandigheden en jouw rijstijl.

 • Ben je een sportieve rijder.

  Houd jij er een sportieve motorrijstijl op na en heb je een racemotor, dan zal je uiteraard kiezen voor race motorlaarzen. Dit zijn motorlaarzen die helemaal passen bij een race motorpak. Ze zijn doorgaans van leer gemaakt en ogen sportief. Er zitten goed verstevigde delen bij je enkels maar ook bij je scheenbenen. Dit zijn de plekken waar jij veelvuldig mee tegen je motor leunt. De laarzen geven jou een goede grip op de pedalen van jouw motor.

 • Houd je van lange afstanden.

  Ga jij liever toeren met je motor, dan zal je lange ritten maken. Het is dan zaak dat je motorlaarzen koopt die all weather zijn. Je weet immers maar nooit wanneer je in een regenbui belandt. De laarzen zijn daarnaast uiterst stevig en ze hebben een heel hoog draagcomfort. Je wil immers wanneer je een lang stuk op de motor rijdt geen last van je motorlaarzen hebben.

 • Houd je van motorcross.

  Heb jij een crossmotor, dan is de kans groot dat je regelmatig in de modder te vinden bent met je motor. Deze laarzen hebben een aantal extra verstevigingspunten voor jouw comfort. Zo zijn ze waterdicht qua bovenmateriaal. Het materiaal voor de zolen is van rubber zodat je genoeg grip op je motor en de ondergrond hebt. De versteviging vind je bij de teendelen, maar ook bij je enkels en de scheenbenen meer weten over motoroccasions.

 • Houd je van je chopper.

  Een motorklasse apart is de chopper. Dit is het type motor wat je vooral rijdt omdat je het mooi vindt. Je kleedt je met smaak en houdt van design motorlaarzen. De Chopper, ook wel de custom bike genoemd, rijd je met laarzen die een kleine hak hebben. Dat heb je nodig voor het bedienen van de pedalen, en daarnaast oogt het stoer. Het spreekt voor zich dat dit laarzen zijn die waterdicht zijn, maar dan in de zin van spatwaterdicht. De versteviging zit bij de hak en bij de neus.

Welk materiaal kies je?

Ga je motorlaarzen kopen, dan maak je van tevoren een afweging. Je bepaalt bij de aankoop al hoe lang je ongeveer met je motorlaarzen wil gaan doen. Kies je laarzen die gemaakt zijn van textiel, dan weet je dat je er wat minder lang mee zal doen. De laarzen zijn goedkoper dan leren motorlaarzen en ze zitten vanaf het eerste moment al heel erg comfortabel. Textiel motorlaarzen zijn geschikt voor in het voorjaar en in de zomer. Is het nog wat fris in het vroege voorjaar en eventueel in de herfst, dan dien je ruimte over te laten in je motorlaarzen voor thermo sokken. Ook wanneer het regent zijn textiel motorlaarzen geen aanrader. Zijn ze eenmaal nat, dan krijg je ze niet snel meer droog.
Lees dit artikel over hoe je een goede motorjas van leer vindt

Leren motorlaarzen kopen in de aanbieding?

Kies je voor leren motorlaarzen, dan koop je motorlaarzen waarvan je weet dat je er echt een langere tijd mee zal gaan doen. Motorlaarzen die van leer zijn gemaakt, zijn doorgaans flink wat duurder in de aanschaf. Het materiaal heeft echter zo zijn voordelen vergeleken met textiel. Leren motorlaarzen koop je het liefste niet van al te dun leer. De laarzen moeten minimaal 1,2 mm dik zijn bij aankoop. Je zal ze moeten onderhouden samen met de rest van je motorpak. Inwrijven met leervet is een vereiste wanneer je het materiaal goed soepel wil houden. Leren laarzen zijn dan ook een iets onderhoud intensiever product. Je zal er echter wel flink wat meer jaren plezier van hebben. Wil jij laarzen die het beste van twee werelden combineren; gelijk een goede pasvorm en langere gebruiksduur, dan kan je het beste kiezen voor kunstleren laarzen. Dit materiaal wordt vooral gebruikt voor laarzen die waterdicht en spatwaterdicht zijn. Kunstleer heeft betere vochtwerende kwaliteiten dan leren laarzen. Bovendien heeft kunstleer de eigenschap dat het wat sneller droogt dan echt leer. Het materiaal is echter wel kwetsbaarder bij een valpartij. Kunstleren laarzen zijn dan gelijk een stuk minder mooi, en het materiaal beschermt je minder. ‘

Jouw veiligheid in een prijskaartje uitgedrukt!

Hang je met de aanschaf van je motorlaarzen een prijskaartje aan jouw veiligheid? Wel degelijk is dit het geval. Wanneer je denkt te besparen op motorlaarzen van textiel of kunstleer, dan zou jij je nog wel eens kunnen verkijken op de situatie. Wanneer je een ongeluk hebt met je motor glijdt je lichaam, en dus ook je voeten, een stuk over het wegdek heen. Tijdens dat glijden schuurt het wegdek langs je motorkleding en langs je voeten en onderbenen. Heb jij motorlaarzen aan van kunstleer of van textiel, dan zullen die jouw voeten wel voor het grootste gedeelte beschermen tijdens de val, maar de wrijving zal er wel voor zorgen dat het materiaal van jouw motorlaarzen heet wordt. Je kan dus brandwonden oplopen aan je voeten en enkels door het materiaal wat jouw voeten beschermde tijdens het motorrijden. Leer heeft de goede eigenschap dat het warmte goed tegenhoudt. Je zal dan ook geen brandwonden oplopen door oververhitte motorlaarzen.