Een goede motorjas van leer, waar vindt je die

Een goede uitrusting is het halve werk

Tijdens je motorrijles leer je een heleboel als student. Zo leer je hoe jij met je motor op de weg moet rijden, maar je leert ook het belang van goede beschermende kleding. Motorkleding is namelijk iets wat meerdere functies heeft voor jou als rijder. Niet alleen is het kleding die ervoor zorgt dat je het op de weg bij een hoge snelheid niet koud krijgt; motorkleding zorgt er vooral voor dat je veilig op de weg bent. Als motorrijder ben je namelijk een redelijk kwetsbare weggebruiker. Zeker wanneer je de snelweg op gaat kom je er achter dat automobilisten echt niet altijd rekening met jou houden. Ze zullen je in druk verkeer soms over het hoofd zien wat voor jou tot vervelende ongelukken kan leiden. Eigenlijk vinden de meeste ongevallen met motoren plaats in situaties waar je midden in het andere verkeer zit. Wanneer je in een file rijdt waarbij je tussen de wegbanen door rijdt kan het zomaar voorkomen dat je opeens geen ruimte hebt. Wanneer jij dat te laat door hebt kan een akelige valpartij het gevolg zijn. Ook wanneer je een op- of afrit pakt bij de snelweg kan je er achter komen dat deze opeens verraderlijk glad is. Je zal niet de eerste motorrijder zijn die half liggend in een slip geraakt en in de berm belandt. Het is dan ook, om een lang verhaal kort te maken, van het grootste belang dat jij een goede motor uitrusting draagt. We willen het nu vooral hebben over het motorjack.

Waarom een goed motorjack?

Ga jij rijden met een motor, dan is het motorjack doorgaans het eerste waar je aan moet denken. Dat is niet om de minste reden want al jouw bijna al jouw vitale organen bevinden zich in je romp. Die romp dek je af met een motorjack, dus het is zaak dat dit motorjack zijn werk goed kan doen. Ga je motor rijden dan is het ook een goed idee om niet te besparen op dit jack. Je wil niet met een koopje in je handen de winkel verlaten om daar vervolgens na één of twee ritjes al spijt van te hebben. We hebben het in dit geval over een motorjack wat je voor een koopje bij de supermarkt aanbieding vandaan haalt. Deze pakken zijn doorgaans van een ramsj kwaliteit gemaakt. Je mag er wel mee de weg op, maar meer dan dat hoef je er ook niet van te verwachten. Maak je een keer een schuiver, dan zal de stof van jouw motorjack kapot gaan waarna je het hele jack kan weggooien. Een goed motorjack is bestand tegen een glijpartij, en verliest niets van zijn uitstraling naar mate het ouder wordt. We hebben het over een motorjas van leer.

Wat is mijn maat motorjas?

Waarom leer zoveel beter is!

Een motorjas van leer is de beste aankoop die je als motorrijder kan doen. Leer is namelijk bij gebruik op de weg het meest veilige en duurzame materiaal. Heb je een ongeluk op de weg, dan glij je als motorrijder een flink stuk over het wegdek. Dat wegdek is uiteraard wat ruw waardoor het schuurt langs jouw motorjack. Door het glijden wordt jouw pak warm waardoor je als motorrijder zomaar flinke brandwonden kan oplopen wanneer je de verkeerde kleding aan hebt. Met een textiel motorpak heb je het probleem dat je het gelijk na een ongeluk wel kan weggooien. De Kevlar komt dwars door de vezels van je motorpak heen en het pak is er niet beter op geworden. Bij een leren pak wordt een valpartij beter opgevangen. Het leer zorgt ervoor dat de hitte van de wrijving met het wegdek niet kan doordringen naar jouw huid. Daarnaast is het materiaal na één valpartij niet zodanig beschadigd dat jouw motorpak gelijk rijp voor de stort is. Leer is een materiaal wat langer mee zal gaan dan stof, en – in tegenstelling tot een motorjack van stof – gaat leer door de tijd heen soepeler zitten. Stof zal door het intensieve gebruik dunner worden en daardoor sneller gaan slijten. Leer plooit zich door intensief gebruik meer naar jouw lijf waardoor je na verloop van tijd amper doorhebt dat je het draagt. Het valt als een tweede huid om jouw lichaam heen.

Onderhoud van een motorjas die van leer is

Leer is een materiaalsoort die je wel goed zal moeten onderhouden wil je er lange tijd plezier van hebben. Dat onderhoud doe je door jouw motorjack zo nu en dan goed in te vetten. Is jouw motorjack doornat geworden, dan zal je het moeten invetten om te voorkomen dat het leer gaat barsten. Voordat je motorjack helemaal opgedroogd is zal je het leren motorjack met leervet moeten inwrijven. Dat voorkomt dat het materiaal droog en stug wordt nadat jij ermee door de regen heen bent gereden. Droog een leren motorjack niet door het vlak naast de kachel te hangen. Het mag dan misschien wel snel drogen; het materiaal droogt gelijk helemaal uit waarna jij je mooie motorjas van leer wel kan weggooien. Ook wanneer je niet door de regen heen rijdt is het een goed idee om jouw motorjas nu en dan met leervet in te wrijven. Je weet dat dit nodig is door het uitvoeren van de wrijftest. Met een lichte druk wrijf je met jouw hand over jouw leren motorjas heen. Wanneer dit stroef gaat betekent het dat er kleine oneffenheden in het leer beginnen te komen waardoor je een weerstand onder je handen voelt. Na het invetten van jouw motorjas kan deze er weer voor meerdere seizoenen tegenaan. Je hebt ook motorrijders die het belang van onderhoud van een motorjas van leer niet inzien. Die herken je gelijk aan het feit dat hun motorjas een heleboel craquelé scheurtjes vertoont in het leer. Een dergelijk motorjack oogt oud en verliest zijn stevigheid waardoor het voor jou als motorrijder minder beschermende waarde heeft.

Motorkleding onderhouden: