Waarom motorhandschoenen onmisbaar zijn

Inhoudsopgave

De hoogste bescherming bij een hoge snelheid!

Iedereen die wel eens op een motor heeft gereden weet het. Met een motor is het mogelijk om hoge topsnelheden te halen. Bij die snelheden loop je meer risico als weggebruiker op een motor. Jouw veiligheid hangt namelijk af van de grip die jij op het stuur van je motor hebt. Rijd jij in de zomer, dan zal je er niet gelijk aan denken om handschoenen aan te trekken. Toch is dit het eerste vereiste voordat jij met je motor de weg op gaat. Wanneer je gaat rijden met een motor – ook al is het buiten nog zo warm – zal de snelle luchtstroom ervoor zorgen dat je flink koude handen kan krijgen onderweg. Koude handen hebben veel minder gevoel waardoor jij je grip op het stuur van je motor kwijt zal raken. Het is dan ook zaak dat jij je handen het hele jaar door goed beschermt met motorhandschoenen wanneer je de weg op gaat. Natuurlijk is er wel een onderscheid tussen de diverse soorten motorhandschoenen; daar willen we het nu even met je over hebben.

Zomerhandschoenen; minimale warmte

Ga je in de zomer met je motor de weg op, dan zal je geen heel dikke winterhandschoenen nodig hebben. Je koopt in dat geval handschoenen die zorgen voor een beschermende laag op je handen, maar die er tegelijk voor zorgen dat jouw handen niet gaan zweten op het stuur van je motor. Zomerhandschoenen zullen dan ook maar zelden van leer gemaakt zijn. Vaker zie je het materiaal wat lucht en warmte doorlaat in deze handschoenen terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan meshdelen in de handschoenen. Goede zomerhandschoenen hebben wel een klein gedeelte leer erin verwerkt zitten. Dit is vooral op die plekken die het meeste risico lopen wanneer je een ongeval met je motor krijgt. In dat geval zal je al snel met je handpalm of met je knokkels over het asfalt heen schuren. Dit zijn punten op je hand die voor vervelende verwondingen kunnen zorgen. Ze dienen dan ook optimaal beschermd te zijn onder het rijden. Met leren vlakken op deze punten zijn jouw handen beter beschermd tegen ongevallen en krijg je geen brandwonden op je handen. Handschoenen die geen leren vlakken hebben op deze punten zullen namelijk warm worden door de wrijving die ontstaat wanneer jij  met je handen over het wegdek heen schuurt. Hierdoor is het mogelijk dat je bij een glijpartij brandwonden oploopt aan je handen. Het is dus een goede zaak dat je bij zomerhandschoenen niet alleen denkt aan de dikte maar ook aan de bescherming van jouw handen.

Winter motorhandschoenen

In principe kan je tot 15 graden celsius nog zomer motorhandschoenen dragen. Vanaf die temperatuur, teruglopend tot -5 graden celsius, is het echter zo dat je winterhandschoenen moet gaan dragen. Die winterhandschoenen zijn gemaakt van leer, maar ze kunnen ook van textiel gemaakt zijn. Leren handschoenen hebben echter meerdere voordelen boven handschoenen van textiel. Zo is het materiaal een stuk dikker en zal het geen wind of koude meer doorlaten. De handschoenen kunnen gemaakt zijn van meerdere materialen,  maar hier is het wel zo dat de prijs bepalend is voor de kwaliteit. Koop je heel goedkope textielen handschoenen met Kevlar, dan is het materiaal van een inferieure kwaliteit. Het grote voordeel van deze handschoenen is waarschijnlijk dat de kleur motorrijders meer aantrekt. Daarnaast zijn motorhandschoenen van textiel aanmerkelijk goedkoper dan leren motorhandschoenen. Zeker de goedkope exemplaren die je bij Chinese webwinkels kan bestellen koop je voor een tientje. Verwacht dan niet dat je er veilig mee de weg op kan. Je zal er al snel achter komen dat deze goedkope handschoenen geen beschermende laag bieden. Bovendien zullen kou en water dwars door de handschoenen heen komen waardoor je al bij de eerste rit ontdekt dat je eigenlijk je geld in het water hebt gegooid. Beter is het om duurdere textiele handschoenen of – de beste optie – leren motorhandschoenen te kopen. Ga je geld uit geven aan leren motorhandschoenen, dan is het goed om een aantal kooptips achter de hand te houden.

Goede kooptips bij motorhandschoenen

Ga je motorhandschoenen kopen, dan is het zaak dat je een aantal zaken goed in de gaten houdt. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Try before you buy.

    Wat we hiermee bedoelen te zeggen is; ga je handschoenen kopen voor op de motor, pas ze dan eerst een keer aan voordat je ze koopt. De maatvoering is namelijk niet voor iedere leverancier hetzelfde. Handschoenen in maat Large zouden zomaar groter of kleiner kunnen vallen waardoor de handschoenen aan jouw handen oncomfortabel voelen terwijl je normaliter wel deze maat hebt. Vertrouw nooit zomaar op de maat die op het label staat; trek de handschoenen eerst een keer aan.

  • Laat wat ruimte over.

    Bij handschoenen voelt het al niet fijn wanneer ze precies pas om jouw handen heen zitten. Het is echter beter om je handschoenen zo te kopen dat ze een beetje ruimer om je handen en vingers heen vallen. Het is juist dat laagje lucht tussen je handschoenen en je handen wat ervoor zorgt dat je handen op de motor goed op temperatuur blijven. Passen handschoenen precies strak, dan ontbreekt die isolerende laag waardoor je het op de motor al snel koud kan krijgen.

  • Kijk naar de lengte van de handschoenen.

    Sommige merken handschoenen hebben een variant met een langere kap voor over je onderarmen heen. Het is aan jou of jij dat prettiger vindt zitten. Heb je een pak waarbij het mogelijk is om de handschoenen onder je mouwen te laten glijden? In dat geval zal het warmer zijn voor jou onderweg wanneer je handschoenen koopt met een iets langere kap bij de onderarmen. Heb jij echter een strak motorjack wat geen ruimte biedt voor motorhandschoenen die onder de mouwen passen; koop dan geen handschoenen met een lange kap. De kou zal in dat geval namelijk via de kap naar je handen kunnen stromen waardoor je wel veilig rijdt maar je handen onderkoeld zullen raken.