De kosten om een motorrijbewijs te halen

Waarom de motor zo populair is?

Wanneer je op de weg kijkt is daar een duidelijke trend te herkennen. Het aantal automobilisten mag dan wel licht toenemen door de aanwas van jonge bestuurders; de motor lijkt een stuk populairder dan de auto. Dat heeft zo zijn redenen, die stuk voor stuk heel begrijpelijk zijn. Allereerst is een motor een vervoermiddel wat een beter imago heeft dan de motor. Door het stoere uiterlijk van een motor is het voor jongeren aantrekkelijker. Een motor is ook een vervoersmiddel wat uitnodigt om er samen mee te gaan toeren. Met meerdere mensen in een groep een motorrit maken is een enorm leuk groepsuitstapje. Ook op het gebied van het kostenplaatje is een motor voor een jongere een stuk aantrekkelijker dan een auto. De aanschafprijs is lager, parkeerkosten in de stad zijn lager, en je bent minder onkosten kwijt aan brandstof en verzekering. Al met al is de motor voor veel mensen een interessant en goedkoper alternatief vergeleken met autorijden.

Moet je verplicht je motorrijbewijs halen?

In het verleden was het zo dat je met het behalen van je rijbewijs B niet alleen met de auto, maar ook met de motor de weg op mocht. Je haalde dus eenmalig je rijbewijs waarna je met alle gemotoriseerde voertuigen de weg op mocht. Door de jaren heen echter is het verkeer steeds drukker geworden. Automobilisten houden met elkaar al niet eens meer rekening; laat staan hoe men in het verkeer met motorrijders om gaat. Die motoren waarop gereden wordt zijn ook steeds verder ontwikkeld. De technische specificaties gaan steeds wat verder en motorrijders die op een nieuwe motor stappen kunnen behoorlijk schrikken van de andere  rijtechniek die er bij komt kijken. Het is dan ook om die reden dat je niet meer zomaar met je rijbewijs B zowel in een auto als op een motor mag rijden; je bent verplicht om je motorrijbewijs te halen. Dit zorgt ervoor dat oudere motorrijders die eerder onder het oude systeem vielen nu voor een keuze staan. Gaan ze opnieuw met de motor de weg op en behalen ze hun rijbewijs A, of laten ze de motor staan en stappen ze voortaan in de auto.

Rijlessen per uur of strippenkaart?

Ga jij motorrijlessen nemen, dan doe je er goed aan om eerst een intake te doen bij een motorrijschool. De rijinstructeur zal dan kijken hoeveel lessen hij denkt dat jij nodig hebt voordat je veilig met een motor de weg op kan. Ben je nog geheel onervaren, dan zal je al snel moeten denken in de richting van een 10 uur kaart. Dit is een leskaart waarmee je tien blokken les van een uur inkoopt. Je leert daarbij voor motorrijbewijs A1 wanneer je ouder dan 18 bent. Voor dit examen is het nodig dat je zowel je theorie als je praktijkexamen haalt. Je mag dan met een lichte motor de weg op. Bij motorrijbewijs A2 mag je vanaf 20 jaar met een zwaardere motor de weg op. Je bent dan zoals dat heet onbeperkt. Je zal één theorie examen en twee praktijk examens moeten doen tenzij je A1 al had. Dan kan je volstaan met één praktijkexamen. Nadat de instructeur heeft voorgerekend welke examens je moet doen en met welk tempo je hier klaar voor bent zal hij een berekening maken op basis van een leskaart, eventueel aangevuld met losse lessen. Een 10 uurkaart kost bij een motorrijschool ongeveer 420 euro. Een losse rijles met de motor kost per uur 45 euro. Je bent dan net wat meer kwijt dus, maar wanneer je het met een paar rijlessen aan kan is dit natuurlijk beter. Bij de lessen komen je examenkosten kijken. Een examen AVD kost 225 euro. Een herexamen kost 195 euro. Een examen AVB kost 110 euro en een herexamen AVB kost eveneens 110 euro.

Een spoedcursus voor snelle leerlingen!

Leer jij nieuwe vaardigheden snel aan en rijd je al wat langer met je normale rijbewijs B met een motor, dan heb je waarschijnlijk genoeg ervaring om snel je motorrijbewijs te kunnen halen. Dat kan je doen via een zogeheten spoedcursus. Grote rijscholen bieden deze spoedcursussen aan waarbij jij met 3 dagen je rijbewijs in handen hebt. Deze manieren van je motorrijbewijs halen kosten gemiddeld tussen de 860 en 1200 euro. Het hangt er dan maar net vanaf hoe snel jij je motorrijbewijs wil hebben en wat jouw voorkennis is. Heb je toch meer motorrijlessen nodig, dan zal de prijs van 860 euro wat worden opgehoogd. Ook wanneer je zakt voor een deel van je examen kan je een herexamen aanvragen tegen een meerprijs.