Tips voor het kopen van een Harley Davidson motor

Inhoudsopgave

Er zijn bepaalde dingen waar je op moet letten als je een Harley-Davidson koopt, of dit nu een nieuwe of een tweedehands versie is. Er komen veel factoren kijken bij het kopen van een motor die ook daadwerkelijk bij jou past. Hieronder vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je helemaal voorbereid de koop in gaat.

Onthoud je budget

De eerste vraag die je je als koper moet stellen is wat je maximale budget is. Dit is je eerste, en meest bepalende factor bij het kopen van een motor. Zorg dat je van tevoren je budget bepaalt- en je daaraan houdt voor je gaat nadenken over de andere eisen voor een motor. Harley-Davidson is een duur merk, en vaak aan onderhoud toe bij tweedehands versies. Wees hier bewust van in je beslissing om een nieuwe of tweedehands motor te kopen.

Eerste- of tweedehands

Afhankelijk van het budget dat je jezelf hebt gegeven, is deze vraag misschien snel opgelost. Beide versies hebben voordelen en nadelen, die belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden bij het aanschaffen van een Harley-Davidson. Voordelen van een nieuwe motor zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om de motor naar eigen wens samen te stellen, een kleinere kans op mankementen en een garantie van de verkoper. Nadelen zijn de hogere prijs, de noodzaak om het voertuig in te rijden en de hogere afschrijving. Voordelen van een tweedehands motor zijn de goedkopere prijs en mindere afschrijving, en het feit dat er minder schadeverlies is aan het voertuig bij een valpartij of andere vorm van schade. Nadelen zijn onder andere het feit dat je langer moet zoeken tot je de samenstelling hebt gevonden die je wil hebben. Ook is er een grotere kans op mankementen en is er bij een tweedehands motor meestal geen sprake van garantie.

Het kopen van een nieuwe motor – de proefrit

Om te kunnen bepalen of een motor werkelijk bij jou past, is het belangrijk om van tevoren een proefrit te maken. Tijdens die rit zijn er een paar factoren om op moet letten. Ten eerste moet je letten op de wendbaarheid. Hoe is het contact tussen jou en de weg? Gaat de motor makkelijk de bocht om? Ook is het belangrijk om de remmen uit te proberen. Zoek een rustig stuk van de weg op en probeer de remmen uit. Hoe lang duurt het voor je stilstaat? Hoe heftig remt de motor? Daarbij moet je letten op het vermogen van de motor. Als de motor niet fijn optrekt, moet je misschien een motor hebben met andere cilinders. Daarbij is de rijwind ook iets om rekening mee te houden. Als je van plan bent om langere ritten te maken, moet dit de hele weg lang comfortabel voelen. Er moet minimale turbulentie op de helm zitten en het moet na lange tijd nog steeds uit te houden zijn. Pak daarom een stuk snelweg en zie hoe de motor (en de helm) reageert op harde wind. Als laatste is je zitpositie belangrijk. Kan je met je voeten bij de grond? Zijn je benen afgekneld als je voeten op het stepje zitten, of niet? Als je een motor koopt voor  supersport, zal het niveau van comfort heel anders zijn dan wanneer je een tourmotor aanschaft. Wees je hier dus van bewust.

Waar moet je op letten bij een gebruikte motor?

Vooral bij een tweedehands motor heb je kans op extra mankementen of zelfs een miskoop als je niet goed oplet. Hierbij maakt het niet uit of je de motor koopt bij een motorzaak, dealer of particulier. Bij een dealer en motorzaak heb je vaak wel een garantie, maar zelfs daar kun je een motor kopen met mankementen die worden verzwegen of niet op het eerste gezicht zichtbaar zijn. Zorg ervoor dat je controleert of de motor ooit gevallen is of een ongeluk heeft gehad. Controleer of alle onderdelen naar behoren werken, en of er onderhoud zit aan te komen of niet. Als de motor niet helemaal origineel is, zitten er after-market onderdelen op en zou de prijs omlaag moeten gaan. Controleer ook de kentekengegevens en de onderdelen die vatbaar zijn voor slijtage: het oliepeil, de banden, de ketting en tandwielen, de schijfremmen, de accu en het motorblok. Controleer tijdens het rijden de remmen, de koppeling, de elektronica en eventuele lekkage. Als een van deze dingen niet naar behoren werkt, heb je te maken met een motor met mankementen. Koop deze motor dan niet, of voor een gereduceerde prijs.